Składniki:
- 1 kurczak, ewentualnie wybrane części :)
- 1 porcja włoszczyzny
- kawałek selera,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 2 lub 3 marchewki (więcej marchewki = więcej słodyczy),
- pieprz świeżo mielony,
- 1 lub 2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- szczypta curry,
- pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej (przyprawy) - dla miłośników ostrzejszego smaku.
Wykonanie:
1. Gotowanie mięsa
- myjemy kurczaka, osuszamy i dzielimy na porcje,
- gotujemy osoloną wodę w garnku,
- do wrzącej wody wrzucamy części kurczaka.
Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
2. Dodawanie warzyw:
- Podczas gotowania mięsa myjemy dokładnie włoszczyznę i obieramy. Jeśli mamy do dyspozycji warzywa wiosenne, głównie marchewkę wystarczy oczyścić je szczoteczką;
- Po upłynięciu godziny (gotowania mięsa) dodajemy włoszczyznę;
- Dodajemy świeżo zmielony pieprz, curry, kurkumę i ewentualnie paprykę wędzoną.
- Gotujemy przez minimum godzinę.
3. Już prawie gotowe!
Rosół jest najlepszy kolejnego dnia, wtedy nabiera smaku i aromatu. Więc warto odstawić go i zaczekać, aż nabierze pełnych walorów smakowych!4.Ostatni etap
Kolejnego dnia odgrzej rosół i ugotuj makaron. Danie podawaj w głębokim talerzu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz