Polecany post

Tradycyjny polski rosół

Gdy nadchodzą chłodne dni dania gotowanie w mojej kuchni zmieniają się. Królują tłustsze potrawy, które wcale nie tuczą, lecz rozgrzewają. T...

sobota, 5 listopada 2016

Sałatka z tuńczykiem

Ta sałatka jest idealna dla wszystkich osób, które spędzają wiele godzin poza domem. Dostarczanie kalorii podczas każdego dnia w pracy zwiększa wydajność i poprawia efektywność.
Jednak z doświadczenia wiem, że codzienne gotowanie jest pracochłonne, więc dzisiaj dostarczam wam przepis na danie błyskawiczne, które pokrzepi każdego pracusia.

Składniki

Porcja dla dwóch osób

  • 1 puszka tuńczyka z wody,
  • 250 g makaronu - kolorowe muszelki lub kokardki
  • 2 łyżki majonezu.

Wykonanie

1.Ugotować makaron

Odpowiednie przygotowanie makaronu to klucz do całodniowej świeżości sałaki z tuńczykiem. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron i dodajemy kilka kropel oleju roślinnego.
Makaron powinien być ugotowany al dente.

2. Co zrobić z tuńczykiem?

Kupując konserwy należy pamiętać, że spędzają one sporo czasu w magazynach, kontenerach oraz innych miejscach. Nikt nie ma pewności, co do warunków sanitarnych panujących w przechowalniach. Zanim odbezpieczycie puszkę należy umyć ją ciepłą wodą i płynem do naczyń.
Następnie można otworzyć opakowanie i odsączyć tuńczyka z wody.

3. Wykończenie

Ugotowany i zahartowany makaron wrzucamy do pojemnika, w którym potrawa ma zostać zabrana np. do szkoły czy pracy. Po ostygnięciu dodajemy tuńczyka oraz majonez. Całość wystarczy wymieszać i gotowe.

4. Dopieszczenie

Sałatkę przygotowuję wieczorem, chowam ją w lodówce i rano dorzucam majonez. Dzięki temu jest świeższa i smaczniejsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz