Polecany post

Tradycyjny polski rosół

Gdy nadchodzą chłodne dni dania gotowanie w mojej kuchni zmieniają się. Królują tłustsze potrawy, które wcale nie tuczą, lecz rozgrzewają. T...

poniedziałek, 7 listopada 2016

Pierś z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej

Pierś z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej bardzo często gości w mojej kuchni.
Podaję ją z ryżem, warzywami, a nawet jako dodatek do kanapki. Jak ją przygotować? Wszystko opisałam poniżej.

Składniki

  •  Jedna pojedyncza pierś z kurczaka,
  •  1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 - 4 łyżeczki oleju 
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu. 

Wykonanie

Porcja dla dwóch osób

1. Przygotowanie mięsa

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przekrawamy pierś, tak aby zmniejszyć jej grubość.

2. Przygotowanie marynaty

Olej, musztardę, miód pieprz i sól wrzucamy do miseczki, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Doprawienie mięsa

Mięso nacieramy marynatą i zostawiamy na godzinę w lodówce.

4. Smażenie

Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem jednej lub dwóch łyżek oleju. Następnie układamy na niej mięso. Osobiście polecam smażenie z cukinią.


Smacznego życzy Rocky!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz