Pierś z kurczaka w marynacie musztardowo - miodowej bardzo często gości w mojej kuchni.
Podaję ją z ryżem, warzywami, a nawet jako dodatek do kanapki. Jak ją przygotować? Wszystko opisałam poniżej.
Składniki
- Jedna pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 3 - 4 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Wykonanie
Porcja dla dwóch osób
1. Przygotowanie mięsa
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przekrawamy pierś, tak aby zmniejszyć jej grubość.
2. Przygotowanie marynaty
Olej, musztardę, miód pieprz i sól wrzucamy do miseczki, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Doprawienie mięsa
Mięso nacieramy marynatą i zostawiamy na godzinę w lodówce.
4. Smażenie
Patelnie rozgrzewamy z dodatkiem jednej lub dwóch łyżek oleju. Następnie układamy na niej mięso. Osobiście polecam smażenie z cukinią.
Smacznego życzy Rocky!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz